UPDATE: Bursa din București se prăbușește după noile taxe anunțate de ministrul Finanțelor; Banca Transilvania pierde aproape 20% din valoare

Sorin Melenciuc 19/12/2018 | 11:13

Bursa de Valori București (BVB) suferă corecții majore la începutul ședinței de miercuri, băncile înregistrând cele mai mari pierderi după noile taxe anunțate marți seară de ministrul Finanțelor.

UPDATE 3: La închiderea ședinței bursiere, indicele BET a scăzut cu 11,2%, în timp ce acțiunile Băncii Transilvania au pierdut 19,9% din valoare.

UPDATE 2: La ora 13:45, indicele BET a ajuns la o scădere de 10,7%, în timp ce acțiunile Băncii Transilvania au pierdut 19,15% din valoare.

UPDATE 1: La ora 13:00, indicele BET al celor mai lichide 10 companii a scăzut cu 8,8%, ceea ce înseamnă o scădere a valorii de piață a companiilor din indice de 5,7 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

Astfel, indiciele BET al celor mai lichide 10 acțiuni înregistra o scădere de 7,2% în jurul orei 11:00.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de cele două mari bănci listate la cota bursei, Banca Transilvania și BRD, de 11%, respectiv 9,4%, după ce, în prima oră de tranzacționare, scăderile s-au situat între 10% și 14%.

Marți seară, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, într-o conferință de presă, introducerea unei taxe pe activele bancare de 0,9%, la nivelul actual al ROBOR, după modelul Ungariei lui Viktor Orban.

De asemenea, ministrul a anunțat măsuri care slăbesc fondurile de pensii private de pe pilonul II, unii dintre investitorii importanți de pe bursa românească.

Astfel, comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%, iar participanții se pot retrage după cinci ani de contribuții dacă plătesc un comision de 2%.

Ministrul a anunțat și fixarea unui preț maxim la gazele naturale vândute populației și companiilor de 68 lei/Mwh, o măsură care lovește în primul rând în cei doi mari producători de gaze din România, Romgaz și OMV Petrom.

Acțiunile celor două companii, listate la bursa din București, înregistrează scăderi de 5,9%, respectiv 7,8%.

Vizibil stresat în timpul declarațiilor sale și refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor la finalul discursului, ministrul Eugen Teodorovici a anunțat și taxe mai mari în sectorul comunicațiilor.

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Sorin Melenciuc | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue