#makeithappen | Georgia Catering, compania care a pus preț pe mâncare în plină criză și a ajuns la afaceri de 3 milioane de euro

Ioana Erdei 19/12/2019 | 07:01

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea companiei de catering Georgia Catering,  care a dovedit că un start-up poate prospera și în criză.

 

În plină criză economică, în 2009-2010, când majoritatea patronilor puneau lacătul pe ușă, Adriana Duna, un inginer chimist pasionat de cultura culinară, a dezvoltat o afacere profitabilă cu mâncare într-un sistem de catering pe care îl numește diferit față de ce oferă piața. Business-ul de produse de tâmplărie PVC și magazinele cu pardoseli profesionale pe care îl avusese timp de câțiva ani devenise greu de susținut din cauza prăbușirii pieței imobiliare. Cum a reușit să vadă într-un eșec o oportunitate, e motivul pentru care ne dorim să promovăm astfel de povești.

Departe de Capitală sau de zonele urbane cu forță economică, antreprenoarea și-a dezvoltat planurile de investiții la Aiud, și a deschis „Georgia Catering”. Începutul a fost timid, cu șase angajați, dar profitabil.Am investit 200.000 de euro într- o clădire destul de mare, care a fost a cantinei intreprinderii Metalurgice din Aiud, cu zece ani în urmă. Acolo am făcut o sală de evenimente cu o capacitate de 400 de locuri, iar activitatea era oarecum sezonieră, ceea ce ne-a determinat să începem și activitatea de catering, pentru a menține personalul pe toată durata anului. Am început prin a livra mâncarea ambalată, pentru cei care lucrau în fabricile din zonă”, povestește femeia antreprenor.

Ambițioasă din fire, și cu spirit de afaceri înnăscut, a simțit oportunitatea de extindere și a început să livreze mâncare pentru evenimente de toate felurile, de la nunți botezuri, până la petreceri de firmă. Experiența în acest sector i-a adus și multe oportunități noi. „Ne-am dat seama că, intrând pe piața evenimentelor, trebuie să ne facem serviciile integrate, pentru a controla calitatea produselor. Astfel am deschis laboratorul de cofetărie, mai întâi, apoi brutăria proprie, pentru a avea pâinea noastră. Noi punem dulcețurile și murăturile, absolut tot ce livrăm, pentru a  putea controla calitatea produselor! Tot ce vindem clienților, absolut, tot, este făcut de noi”, explică femeia de afaceri.

Pentru că este extrem de important pentru ea să susțină producătorii din zonă, cumpără legume, fructe și cereale și produse lactate doar de la producătorii din zonă. „Lucrăm cu fabricile de lactate și cu procesatorii de carne din zonă. În general, lucrăm cu toți producătorii locali”, a adăugat femeia.

Astăzi, are peste 150 de angajați, iar mare parte vin direct de pe băncile școlii, având contract cu școala duala. „Este destul de greu să găsești angajați buni, specializați, de aceea am ales să fim centru de practică pentru un liceu mare din zonă și avem contract și pentru școala duală. Suntem cei care finanțează școala duală, pentru stagiile de practică, în parteneriat cu liceul „Bethlen Gabor”, din Aiud. Avem, acum, primul an din prima promoție de școală duală, iar cei care vin azi în practică vor termina studiile peste doi ani”, explică antreprenoarea.

 

Etapele de dezvoltare

Investiții susținute, spune femeia că este felul în care și-a crescut afacerea. „Am investit foarte mult la început. Ne-am extins de la un an la altul, în fiecare an am mai investit, iar un proiect inedit, pe care l-am lansat, anul trecut, este restaurantul „La Conac”, în Alba Iulia, într-o frumoasă vilă interbelică. Este un proiect nou, care a împlinit un an pe 31 august. Avem trei saloane mari, dintre care unul este dedicat porțelanurilor, altul este Interbelic, decorat cu fotografii din perioada respectivă, cu clasa boierească românească. Alt salon este dedicat Reginei Maria și are o bogată colecție de imagini și povești ale femeilor care au influențat istoria României. Avem și o terasă decorată în stil interbelic și o șură a conacului cu o capacitate de 150 locuri, șură în care există o impresionantă colecție de obiecte tradiționale din gospodăriile românești, exponate vechi de până la 200 de ani” povestește ea.

Pe măsură ce ne-am extins și am diversificat activitatea, am investit și în utilaje. Ne-au ajutat foarte mult proiectele pe care le-am putut accesa, cu finanțare din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am apelat cu succes la ajutorul CEC Bank. Am obținut trei astfel de finanțări, cu ajutorul cărora am cumpărat echipamente pentru bucătărie, pentru catering, și am dotat laboratorul de cofetărie. Fără aceste investiții, nu ne-am fi putut extinde și n-am fi putut menține o producție atât de mare. Ne-au ajutat foarte mult finanțările, mai ales după ce ne-am extins teritorial, lucrând cu marile lanțuri de hypermarket-uri, pentru care livrăm în trei județe”, explică femeia de afaceri.

Firma are contracte cu majoritatea școlilor, universităților si fabricilor din zonă, cărora le furnizează masa de prânz pentru elevi si angajați. „Am preluat cantinele de incintă și am deschis puncte de lucru la Deva, Orăștie, Târnăveni și Alba Iulia. În ultimii patru ani consecutiv, am obținut locul 1 în Topul Firmelor, un eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Alba Iulia, pe acest sector”, a conchis ea. De asemenea, firma a fost premiată în topul „Best of Business” organizat de Consiliul Județean Alba, ca fiind unul dintre angajatorii mari și unul din marii investitori cu capital românesc din zona.

 

Proiecte de suflet

Restaurantul „La Conac”, unul dintre business-urile conduse de antreprenoare, s-a născut, spune ea, din dorința de a aduce la un loc gastronomia, istoria și tradiția transilvăneană.

„Oamenii sunt impresionați de poveștile frumoase pe care le-am scos la lumină. O asemenea poveste este cea a „Lady Florence Baker” celebra exploratoare care a fost soția lui Sir Samuel Baker și împreună au descoperit lacul Albert și izvoarele Nilului. Acest minunat personaj feminin este de fapt Florica Maria Sas, născută în Aiud și care, rămânând orfană la 9 ani, ajunge într-un harem în Imperiul Otoman. În ziua în care urma să fie vândută pe piața de sclavi din Vidin, este salvată de Sir Samuel Baker care s-a îndrăgostit de ea”, povestește, cu pasiune femeia de afaceri.

„Acest personaj feminin, cu un caracter foarte puternic, reprezintă un model de curaj care, datorită educației, a reușit, în timpul expedițiilor, să câștige simpatia băștinașilor din Africa, spre deosebire de alte expediții britanice eșuate. Împreună cu soțul ei, au militat pentru abolirea sclaviei și au fost extrem de cunoscuți și respectați în lume”, a adăugat aceasta.

Fascinată de poveste, de mai bine de trei ani, antreprenoarea a decis să înregistreze marca „Lady Florence Baker” și a tradus cartea dedicată acesteia scrisă de Pat Shippman (fosta președintă a Societății de Antropologie din America) carte pe care intenționează să o lanseze pe 8 Martie anul viitor. „Sub această marcă, sper să reunesc producători români din toate domeniile care doresc să își promoveze produsele”, a conchis aceasta.

 

Despre Georgia Catering, pe scurt:

  • Lider pe piața de catering și organizare de evenimente din zona Alba- Cluj- Sibiu- Hunedoara;
  • Sala proprie de evenimente cu o capacitate de 400 locuri
  • Compania are contracte de catering industrial cu fabricile Philips Orăștie, Sews Deva, Sews Alba Iulia, Sews Târnăveni, Solina Group si alte fabrici, cu școli, grădinițe, firme de construcții etc.
  • O parte din activitatea de catering și cea a laboratorului de cofetărie se distribuie prin contractele încheiate cu rețeaua magazinelor Carrefour Simeria, Hațeg, Călan, Deva, Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca.
  • Acum doi ani, s-a lansat brandul „De la Georgia”, marcă înregistrată, sub care se livrează diverse produse cum ar fi batoane din ciocolată de casă, jeleuri cu pectină din fructe, brand cu care vrea să se lanseze pe piețele internaționale.
BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue