#makeithappen: Povestea de succes a unui joint venture româno-german: multinaționala românească din județul Mureș

Ioana Erdei 22/11/2019 | 10:28

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea DAW Bența, o companie care produce materiale de finisaje de construcții, având o istorie de 18 ani pe piața din România și peste 280 de angajați. 

În urmă cu 18 ani, tânărul antreprenor Remus Aurel Bența începe să scrie povestea unui brand care, astăzi, face istorie în țara noastră și peste hotare. Acesta a avut viziunea și curajul de a propune o asociere – un joint-venture –între o afacere de familie românească și una deținută de o familie de nemți, a cărui business avea o tradiție peste 134 de ani în domeniul vopselelor – familia Murjahn, deținătoarea companiei Deutsche Amphibolin-Werke (DAW). Așa s-a născut DAW Bența, unul dintre cei mai importanți producători de vopsele, lacuri și alte materiale de construcții din România.

„Principala misiune a companiei nou create a fost promovarea, în piața românească, a brandului german de materiale de finisaj pentru construcții, CAPAROL, ca și opțiune profesională, de calitate garantată pentru diverse sisteme de finisaj”, povestește antreprenorul, într-un interviu acordat Business Review. 

Această misiune, spune el, este susținută, pe de o parte, de trei unități de producție situate în Sâncraiu de Mureș care produc vopsele și tencuieli, adezivi pentru sisteme de termoizolații și polistiren expandat utilizat tot în sistemele de termoizolații pentru clădiri și pe de altă parte de operațiuni comerciale gestionate de o echipă proprie de vânzări.

Începutul, mereu cu entuziasm

Remus Aurel Bența își amintește că, la început erau „o mână de oameni plini de entuziasm”, mânați de o dorință incontestabilă de a reuși. „Ne doream mult să facem cunoscut acest brand, respectiv Caparol, pe piața din România”. Nu numai că au reușit ce și-au propus, dar și-au extins business-ul și în țările vecine, respectiv în Bulgaria și Republica Moldova. 

Remus Aurel Bența

Astăzi, acea “mână de oameni” s-a extins la 280 de angajați care acoperă activitățile de vânzare, logistică și producție atât la sediul central din Sâncraiu de Mureș cât și la reprezentanțele proprii din țară. 

Cifra de afaceri consolidată a companiei DAW Bența, în cele trei țări în care desfășoară operațiuni comerciale – România, Bulgaria și Republica Moldova, va ajunge la circa 30 milioane de euro, în 2019, explică antreprenorul. 

Când vine vorba despre produse, omul de afaceri le cunoaște în detaliu. “Principalele produse care definesc brandul Caparol sunt vopselele lavabile de diverse tipuri, tencuielile structurate de exterior și sistemele de termoizolații. Pe lângă acestea, există o gamă largă de decorațiuni speciale pentru pereți, sisteme de protecție epoxidice pentru pardoseli și multe alte produse care susțin prezența în piață”, explică acesta.

Momentul crizei

De altfel, cunoașterea în detaliu a companiei, a produselor și a clienților, a fost unul dintre lucrurile care l-au ajutat să se mențină în piață, în timpul crizei. 

„Anii de criză financiară și declinul abrupt din domeniul construcţiilor au reprezentant o provocare majoră pentru toţi jucătorii din piaţă însă, în ciuda condiţiilor economice nefavorabile, compania DAW Benţa a continuat planurile de dezvoltare. În 2008 am deschis centrul logistic din București, care deservește zona de sud şi Bulgaria. În 2013, am inaugurat o nouă unitate de producție a vopselelor Caparol pe platforma din Sâncraiu de Mureș – un proiect complex, co-finanţat prin fonduri europene, și cu sprijinul CEC Bank, care a însumat creșterea capacității de producție vopsele, creșterea capacității de stocare a materiilor prime și a semifabricatelor, optimizarea producției și a colorării produselor”, povestește antreprenorul.

Din criză, spune el, a învățat că deciziile trebuie cântărite cu grijă. “Am fost flexibili, ne-am adaptat si ne-am repliat repede și organizat laschimbări și la noile condiții din piață.”, povestește antreprenorul.

Investiții viitoare de 7 milioane de euro

Iar compania are planuri mari de extindere. „Am inaugurat, la finalul lunii octombrie, pe platforma din localitatea Sâncraiu de Mureș, două unități noi de producție pentru adezivi de termoizolație și polistiren expandat la un nivel avansat de tehnologie, cu atenție în ceea ce privește protecția mediului și sănătatea oamenilor, o investiție în valoare de 7 milioane de euro. Suntem încântati că această investiție s-a realizat în Sâncraiu de Mureș si că, în felul acesta, rămânem aproape de comunitatea unde am demarat activitatea în urmă cu 18 ani, generăm noi locuri de muncă și avem toate cele trei unități de productie vopsele, adezivi, polistiren pe acceași platformă”, spune omul de afaceri.

Inaugurarea noilor unități de producție ale DAW Bența – 31 octombrie 2019

Compania își dublează, astfel, capacitatea de producție a produselor Caparol și își consolidează poziția de jucător strategic pe piața sistemelor de termoizolații. 

Pentru 2020, compania își propune să  consolideze prezența brandului Caparol pe piața locală din România dar și pe cea Regională – în câteva țări din Europa de Sud-Est. “Ne dorim, de asemenea, să ne impunem în continuare ca și furnizor de sisteme profesionale pentru piața construcțiilor civile și industriale”, a conchis Remus Aurel Bența.

Din perspectiva antreprenorului, piața pe care activează are, în continuare, potențial de dezvoltare, “dar această tendință poate fi influențată crescător sau descrescător de contextul general economic și politic al perioadei imediat următoare”. 

Direcții ale strategiei DAW Benta pentru anii următori:

  • Prezența consistentă în toate segmentele de piață interesate de materiale de finisaj indiferent dacă vorbim de utilizatori profesioniști, constructori și arhitecti, sau de diferite categorii de investitori în proiecte de finisaj al clădirilor
  • Impunerea gamei Caparol ca și lider de calitate și soluții inovative în piețele în care activam
  • Dezvoltarea unei game de servicii de suport care completează vânzarea, astfel încât compania și produsele pe care le promovează să devină soluția de încredere pe termen lung pentru toți cei interesați în finisaje și renovări.
  • Dezvoltarea în continuare a capacităților regionale de producție atât în volum cât și în tipuri de produse realizate, astfel încât să fim mai aproape de tendințele cererii de finisaje cât și de piețele pe care activăm

 

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue