#makeithappen | Povestea antreprenorului din Sibiu care a pornit de la comerț cu melci, în 1991, și a ajuns să clădească Standard SRL, o companie de contrucții de succes

Ioana Erdei 17/12/2019 | 07:01

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea companiei de construcții Standard SRL, construită cărămidă cu cărămidă de un antreprenor care și-a propus să reabiliteze construcțiile și infrastructura din județul natal, respectiv Sibiu. 

 

În 1991, la un an după ce România a scăpat de regimul comunist și încă se strofoca să înțeleagă capitalismul, Vasile Mihălțan, electronist de meserie din județul Sibiu, deschide o afacere cu comerț de melci vii și un minimarket. A început cu un spațiu închiriat, un autoturism Dacia, 500 de dolari ajutor de la părinți și mult avânt, își amintește el. Înainte să devină particular, a fost depanator radio-tv, gestionar și șef complex comercial la C.P.A.D.M.

„Nu știam nimic despre afaceri, dar cunoșteam foarte bine domeniul și modul de funcționare al comerțului , chiar dacă experiența am acumulat-o lucrând la stat”, povestește antreprenorul.

N-a fost ușor să dezvolți o afacere „în întuneric”, spune el, mai ales când nimeni nu îți dădea nicio șansă. „Primeam ,,încurajări” de genul: Stai cuminte, că-ți merge bine unde ești”, povestește acesta.

După cinci ani de comerț, și-a extins activitatea în domeniul construcțiilor.

„Am realizat că România are nevoie de o reabilitare totală în ceea ce privește clădirile și infrastructura rutieră. Simțeam că firmele de construcții existente la acea dată, aveau încă personalul, utilajele și mentalitate moștenite din perioada comunistă.”

La început, spune el, la licitațiile pentru reabilitarea școlilor din județ nu se prezenta nicio firmă.

„S-au primit fonduri pentru reabilitarea școlii generale și, după numeroase tentative de licitații la care nu s-a prezentat nicio firmă, la următoarea licitație am fost singurul ofertant și singura firmă de construcții din Nord-Vestul judetului Sibiu cu capital privat și sediul în mediul rural”, își amintește omul de afaceri.

Astăzi, Standard, companie cu sediul în satul Ţapu, judeţul Sibiu, are circa 25 de angajaţi şi realizează lucrări de construcţii de drumuri şi poduri rutiere şi de cale ferată în antrepriză.

 

Momentul accesării fondurilor europene

„Am început cu lucrări mai mici de reparaţii la şcoli, de exemplu, şi am trecut treptat către lucrări de construcţii de poduri şi drumuri. Atunci când au apărut fondurile europene am zis că putem să dezvoltăm afacerea şi mai mult. Am vrut să demonstrăm că pot şi firmele mici să crească“, povesteşte Vasile Mihălţan, director general al Standard Construcţii, companie cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei în 2018.

Compania a depus patru proiecte cu fonduri europene, dintre care trei au primit finanţare.

„Am avut trei proiecte de investiţii din fonduri europene realizate şi cu sprijinul CEC Bank, care ne-a acordat credite prin mai multe produse de finanţare şi cu care avem o relaţie foarte bună. Am avut două proiecte de 300.000 de euro pentru utilaje şi unul pentru dotare cu tehnică de calcul cu o valoare de circa 50.000 de euro“, a spus antreprenorul.

Compania Standard lucrează la reabilitarea cori­dorului IV de cale ferată, secţiunea Sighişoara – Teiuş.

În acest an, afacerile au crescut cu 25% față de 2018, spune omul de afaceri.

„Anul 2019 este cel mai bun din istoria companiei. Estimăm pentru 2019 o creştere de minimum 25% faţă de 2018“, a adăugat acesta.

Societatea din judeţul Sibiu are 11 utilaje mari şi mai multe echipamente de dimensiuni mai mici.

Planurile de viitor ale antrepre­norului vizează dezvoltarea companiei cu un alt segment de business, cel al construcţiilor modulare, in sistem prefabricat pe structura metalica.

„Am depus un alt proiect de accesare a fondurilor europene pentru a ridica o fabrică în localitatea Copşa Mică (judeţul Sibiu). Investiţia totală în acest proiect se ridică la un milion de euro şi sperăm că vom putea să construim această fabrică. Acest nou concept va reduce cu până la 80% timpul de punere în funcțiune și cu până la 30% costurile de execuție ale unui complex de cazare (hotel,rezerve spital,cămine studentești, cazare sinistrați etc“, explică antreprenorul.

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue