#makeithappen: Afaceristul vizionar care a preluat Pambac, un brand emblemă, și l-a urcat în topul preferințelor românilor

Ioana Erdei 28/11/2019 | 09:11

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea Pambac, un brand mai vechi de jumătate de secol, preluat de un antrenor vizionar.

În anul 2012, oamenii de afaceri Eusebiu Guțu și Cătălin Grigoriu, a căror business-uri erau deja consacrate în ramura agricolă din România, decid să își unească resursele și cumpără împreună, prin companiile Popasul Trebeș SRL și Comfert SRL, cu participații egale, pachetul majoritar al acțiunilor Pambac, între cele două firme fiind în derulare operațiuni economice importante. Relația de parteneriat de business se încheie în 2017, când Cătălin Grigoriu se retrage din acționariatul Pambac.

‚Motivația economică și strategică a transferului de acțiuni ale Pambac de la Comfert Agricultura la Popasul Trebeș a fost rezultatul exclusiv al intenției de separare a celor doi parteneri, fără ca vânzarea pachetului de acțiuni să determine încetarea colaborării, astfel că și în prezent continuă relațiile economice cu firmele deținute de Cătălin Grigoriu”, explică Eusebiu Guțu (foto dreapta)unic acționar al Pambac, în interviul acordat pentru Business Review. 

Scurt istoric până la preluare

Însă povestea brandului, care a scrie istorie pe piața din România, în industria de panificație, începe în urmă cu mai bine de jumătate de secol, când, pe platforma Mărgineni a fost înființată Întreprinderea de Morărit si Panificație Bacău, având ca obiect de activitate măcinișul grâului și porumbului și fabricarea specialităților de panificație. „În perioada 1968-1995 s-au construit moara de grâu, fabrica de pâine și prima linie de paste făinoase scurte de fabricație românească. Produsele obținute deserveau, la acea vreme, zonele Bacău, Vrancea și Piatra Neamț”, explică omul de afaceri.

În anul 1995 are loc, prin metoda MEBO, (salariații devin acționari) privatizarea companiei, care își schimbă denumirea în  S.C. Pambac S.A. Au urmat 38 de ani de investiții în linii de producție complet automatizate cu tehnologie Buhler și Pavan, în laboratoare de cercetare și testare a produselor, linii de ambalare, depozite de produs finit și siloz de tratament și amestec  făinuri, care au făcut din Pambac unul din principalii jucători de pe piața națională de morărit și paste făinoase.  

Începând din 2005, s-a dezvoltat o strategie de cucerire a piețelor printr-o politică comercială și de branding de succes, ce a adus compania pe primele poziții în piețele de paste făinoase, făină și mălai , surclasând companii și branduri cu tradiție în România. 

„Și acum, strategia noastră este de a consolida aceste poziții pe piața națională și de a ne extinde și pe alte piețe și segmente, la nivel național și internațional”, a spus antreprenorul.

Colaborarea cu CEC Bank a început în anul 2015, când banca a finanțat activitatea curentă, sub forma unei linii de credit, spune omul de afaceri. „Ulterior, colaborarea cu instituția de credit s-a diversificat, iar Pambac a beneficiat de un credit pe termen scurt pentru derularea unui contract derulat cu ministerul Fondurilor Europene în programul POAD 2015. Doi ani mai târziu am contractat un credit de investiții pentru extinderea secției de paste făinoase”, a adăugat acesta. 

Locul în top pe piața românească se ține cu investiții

Astăzi, Pambac este unul din cei mai importanți jucători pe piața locală de panificație și un brand de referință în ceea ce privește alegerile consumatorilor.  „Intenționăm să ne consolidăm această poziție și să menținem standardul ridicat la nivelul calității și sortimentației. Din acest motiv, avem deja în lucru proiecte de investiții în secția de panificație pe care ne-am propus să le dezvoltăm cu fonduri europene și surse proprii și care se ridică la o valoare de aproximativ 4 mil euro.  Pambac deține în portofoliu branduri cunoscute și apreciate pe piețele pe care activează, la nivel național și internațional, precum Pambac, Ciao Pasta și Casa D’or, branduri care asigură, cumulat, o cotă de piață de 12% și locul doi la nivel național pe piața de paste.

„Pe piața de făină suntem cunoscuți cu făina Grania – cea mai bună făină pentru cozonac și cu tradiționala făină Pambac. Mălaiul extra Pambac împreună cu mălaiul superior Casa D’or ne situează pe poziția de lider pe piața de mălai ambalat. Pentru a ne adresa unei categorii mai extinse de consumatori am adăugat gamei de produse de panificație Pambac brandurile Pâine Plămădită și Variete sub care comercializăm sortimente de pâine cu maia și specialități europene. Deținem de asemenea brandul de retail Pambac Caffe, sub care funcționează rețeaua proprie de magazine”, povestește omul de afaceri. 

În următoarea perioadă, compania își propune să extindă și să dezvolte exportul, în special în țările europene cu o comunitate mare de români. „Participăm anual la târgurile de profil de la Koln, Londra, Paris unde am stabilit contacte cu parteneri din țări ca Spania, Italia, Croația, Anglia. Anul acesta exportul asigură aprox 1,5% din cifra de afaceri și intenționăm ca în următorii 5 ani să ajungem la 5% din cifra de afaceri”, a explicat Eusebiu Guțu. „În ceea ce privește piețele naționale, strategia noastră este de a investi în continuare în rețeaua de distribuție pentru a ne consolida pozițiile pe care le deținem, în condițiile concurenței tot mai acerbe. Avem de asemenea  proiecte de extensie de brand pe alte categorii de produse din segmentul dulciuri – turtă dulce, biscuiți, care vin în completarea categoriilor actuale de produse”, a conchis acesta.

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue