#makeithappen: Povestea familiei Timofte, doi antreprenori vizionari care au pariat pe piața imobiliară din Cluj atunci când ea era inexistentă

Ioana Erdei 26/11/2019 | 08:59

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea Transilvania Construcții, o companie construită în familie.

În 1999, soții Gabriela și Mircea Timofte își riscă economiile de-o viață și cumpără, la o licitație organizată de Fondul Proprietății de Stat, o firmă de construcții plină de datorii și cu lucrări puține, își amintește Mircea Timofte, în interviul acordat pentru Business Review.

Era un moment în care foarte puțini își imaginau de potențialul imobiliar al orașului. „La acel moment, a fost o oportunitate datorită proprietăților deținute de companie. Am crezut în dezvoltarea orașului Cluj-Napoca și în potențialul de creștere a Transilvania Construcții, în ciuda problemelor istorice ale companiei”, povestește afaceristul.

„Preluarea companiei de către noi s-a făcut prin intermediul unei licitații organizate de către Fondul Proprietății de Stat. A fost o investitie riscantă din cauza numeroaselor procese, datorii considerabile scadente și un volum redus de lucrări. Costul final de preluare este greu de estimat din cauza datoriilor și a altor costuri neprevăzute care s-au întins pe mai mulți ani”, își amintește antreprenorul. 

În acel moment, piața imobiliară din Cluj-Napoca era una  slab dezvoltată, în stagnare, lipsită de dinamică și într-o perioadă incertă, adaugă omul de afaceri.

„Primul proiect dezvoltat de companie ca una privată a fost chiar un parc logistic.  Îl putem numi chiar proiectul nostru de suflet, anume Parcul Logistic Transilvania din Cluj-Napoca. A fost un efort considerabil din partea noastră, deoarece finanțarea unui astfel de proiect a fost asigurată în mare parte din fonduri proprii, însă cu un aport extrem de important al CEC Bank, printr-un împrumut bancar. Alegerea partenerului financiar pentru proiectele noastre s-a realizat cu ajutorul unei, să îi spunem, compatibilități personale. A fost important faptul că banca respectivă a avut încredere în viziunea de dezvoltare a companiei și a arătat flexibilitate față de nevoile noastre”, a explicat omul de afaceri.

După preluare, cifra de afaceri a companiei era sub 5 milioane de euro, și venea, în principal, din activitatea de construcții. Profitul era doar contabil, din cauza sumelor neîncasate pe lucrările executate.

Primele greutăți, dar și primele oportunități

Trecerea către dezvoltarea activității pe zona de real estate industrial a fost prima provocare a companiei. „La începutul aniilor 2000, dezvoltatea de parcuri industriale în România era la nivel de pionierat, așadar mulți dintre acționarii noștri nu vedeau oportunitatea”, își amintește Mircea Timofte. 

Următorul moment de cumpănă important al companiei a fost perioada de criză. „A fost o perioadă dificilă, în special în activitatea de construcții, din cauza scăderii numărului de investiții, atât în domeniul public cât și în cel privat. Veniturile generate din chirii ne-au ajutat să trecem peste perioada de criză și au susținut continuarea activității de construcții. Au existat și oportunități în perioada de criză, însă, din păcate, nu am reușit să profităm de ele din cauza reticenței acționarilor, la acea perioadă”, povestește antreprenorul. 

Astăzi, compania a construit mai mult parcuri industriale în Cluj napoca și Bacău, dar și complexul de birouri Novis Plaza din Cluj Napoca. „Gradul de închiriere de aproape 100% arata ca o atitudine flexibila axata pe nevoile chiriașului este de succes”, spune antreprenorul.

„Pentru anul 2019, ne asteptăm la o cifră de afaceri de 10 mil. euro și un profit net de aproximativ 2 mil de euro, în creștere cu 70% față de anul anterior’’, spune omul de afaceri.

Planuri de viitor

Pentru 2020, compania urmărește să continue investițiile în zona industrială. „ Anul viitor începem faza doi de dezvoltare a TRC PARK CLUJ care cuprinde două depozite cu o suprafață de 7.000 mp și, respectiv 5.000 mp. De asemenea, continuăm proiectul TRC PARK BACĂU cu un depozit de 5.000 mp. Tot de anul viitor începem lucrările pentru dezvoltarea noului parc logistic din proximitatea orașului spre autostrada A3”, explică Mircea Timofte.

În ceea ce privește speculațiile cu privire la o nouă criză imobiliară, omul de afaceri este de părere că viitorul depinde în mare mărusă de dezvoltarea infrastructurii și disponibilitatea forței de muncă. „Economia este ciclică așa că e de așteptat să urmeze și o scădere a pieței. Când va fi și cu ce consecințe, este greu de spus”, a conchis antreprenorul.

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue