#makeithappen | Povestea Adiss, o afacere sustenabilă, moștenită din tată în fiu, care aduce apă curată în 700 de comunități

Ioana Erdei 18/12/2019 | 07:01

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea companiei Adiss din Baia Mare, o afacere moștenită din tată în fiu, care oferă soluții integrate pentru tratarea apei uzate.

 

În urmă cu 27 de ani, doi ingineri băimăreni- Cornel Raț și Damian Constantin, împreună cu economistul Ioan Simijdean au înființat o companie de proiectare cu zero resurse financiare, însă cu dedicare absolută. De la început, au crezut cu tărie că gestionarea apei va deveni o abilitate critică a secolului XXI și s-au concentrat pe dezvoltarea de soluții de proiectare, tehnologie și detail engineering, producție, livrare de echipamente, montaj și service de echipamente și utilaje pentru tratarea apelor și epurarea apelor uzate, menajere și industriale.  Compania s-a dedicat, din primul moment, construirii și întreținerii infrastructurii de tratare a apei pentru comunitățile pe care le deservește.

Cornel Raț este cel care a dezvoltat compania până a devenit un lider pe segmentul său de activitate, și a avu intuiția și priceperea de a forma noi lideri în cadrul organizației. Din păcate, în 2010, Cornel Raț a pierdut lupta cu viața. Fiul său, Cristian Raț, a preluat conducerea companiei, împreună cu o echipă de management extrem de dedicată. „Alături de tatăl meu, am ales să contribuim la viitorul sustenabil al comunităților din România, prin rezolvarea problemelor din domeniul apei. Înțelegem că suntem responsabili de una dintre cele mai prețioase resurse ale umanității”, a declarat, într-un interviu Cristian Raț, cel care astăzi deține Adiss.

Cristian Raț – Acționar majoritar Adiss

Potrivit acestuia, firma s-a dezvoltat organic, având o viziune pe termen lung , profitul fiind reinvestit în fiecare an. „Un pas extrem de important a fost în 2009, când, pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați, am construit Complexul Tehnologic ADISS care oferă posibilitatea ca produsele societății, destinate tratării și epurării apei, să fie proiectate în cele mai moderne condiții din România. Investiția am realizat-o cu sprijinul CEC Bank. Astăzi Adiss din Baia Mare a construit sau proiectat circa 300 de stații de epurare, care deservesc aproximativ 700 de comunități (2,5 milioane de oameni) și aproximativ 40.000.000 de litri de apă este curățată zilnic prin aceste stațiile de epurare construite de Adiss.”

Ciprian Coasa – Director Tehnic Adiss

Ce face diferența

Cristian Raț spune că Adiss se diferențiază în piață prin faptul că oferă servicii integrate, de la proiectare la construcție dar și utilaje.

„Spre deosebire de competitorii noștri, suntem capabili să oferim tot ceea ce înseamnă tratarea apelor uzate și, pornind de la tehnologie, să acționăm pe piață într-o multitudine de roluri : ca proiectant , furnizor de echipamente de proces, producător, consultant , antreprenor general sau prestator de servicii post vânzare. De asemenea, structura organizațională este diferită față de multe companii din România. Echipa de management are deplină putere de decizie, fără să fie nevoie de aprobarea mea”, a explicat omul de afaceri.

Dancos Eniko – Director General Adiss

Pentru viitor, compania merge pe o strategie de „sustenabilitate și ne vom concentra pe a ne perfecționa procesele de bază, dar și pe lărgirea bazei de produse și servicii pentru tratarea apei uzate”, a adăugat antreprenorul. De asemenea, compania vrea să dezvolte, tot în parteneriat cu CEC Bank, în 2020, a doua parte a unui un proiect imobiliar numit ADISS Industrial Eco Parc, în cadrul căruia să continue să ofere soluții pentru nevoi imobiliare particulare ale clienților.

 

Erdely Csaba – Director Comercial Adiss

 

Despre realizările Adiss

  • Prima companie privată din România cu specializare în proiectarea, producția și instalarea de stații de epurare și echipamente pentru stații de epurare a apei.
  • Singura companie care produce în România, cu tehnologie proprie, stații de epurare compacte.
  • Prima companie care a deschis, la scară națională, legăturile dintre specialiștii operatori români și companii din UE.
BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue