#makeithappen | Din simplu angajat a ajuns unic acționar. Povestea femeii care deține Bio Ortoclinic, unul dintre cele mai prestigioase lanțuri de clinici medicale din țară

Ioana Erdei 01/12/2019 | 07:30

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea Bio Ortoclinic, un exemplu de excelență în domeniul medical, care a tratat până acum peste 20 de mii de pacienți cu hernie de disc, fără operație.

În 2007, Mihaela Proicea, absolventă a Facultății de Drept, se angajează la o clinică care tratează problemele de coloană. Un an mai târziu devine managerul clinicii. Însă ambiția femeii nu se oprește aici. Se specializează în management medical și, în 2011, cumpără 50% din acțiunile companiei. Trei ani mai târziu devine acționar unic al clinicii Bio Ortoclinic.  Astăzi, există trei clinici Bio Ortoclinic iar expansiunea va continua, spune antreprenoarea, tot cu ajutorul CEC Bank, banca care a finanțat expansiunea companiei până acum.

Mihaela Proicea, director general al Bio Ortoclinic

Experiența dumneavoastră în managementul medical e vastă. De ce ați ales  o astfel de specializare?

Am terminat Facultatea de Drept, iar în domeniul medical am o experiență de 12 ani. Am urmat cursuri de managementul spitalelor și cel a calității. Totodată, sunt manager de proiecte europene pe zona medicală. 

Cum s-a născut Bio Ortoclinic și când?

Bio Ortoclinic a fost înființată în anul  2006, eu alăturându-mă acestui proiect în 2007. Ca manager,  am debutat în anul 2008, iar apoi, din 2011, am preluat 50% din acțiunile firmei. În anul 2014 am preluat acționariatul 100%. 

Care e misiunea Bio Ortoclinic?

Misiunea noastră este să ne tratăm pacieții cu maxim de profesionalism și competență, dezvoltând formule proprii de tratament. Calitatea serviciilor medicale trebuie să aibă un standard ridicat, un pacient mulțumit fiind și o formă de a crește business-ul.

Noi suntem de 12 ani pe piaţă şi avem experienţă mare în domeniul recuperării medicale pentru afecţiunile coloanei vertebrale. Ne axăm, în special, pe tratarea herniilor de disc fără operaţie. Suntem recunoscuţi în ţară, dar avem şi pacienţi din străinătate. Am dezvoltat de-a lungul timpului propriile noastre protocoale, având rezultate deosebite, chiar incredibile pentru mulţi.

Ce vă distinge în piață de competiție?

Ne distingem prin tratamentele personalizate care au făcut să fim căutați și recomandați de către pacienți. Acordăm o atenţie deosebită pacienţilor, printr-un management al calităţii deosebit, evidenţiat prin număr de medici şi de cadre medicale pe care îl alocăm fiecărui pacient. Dacă în alte părţi există un kinetoterapeut pe oră la 2-5 pacienţi, la noi, la fiecare oră avem un kinetoterapeut, iar o asistentă sau un medic vizitează fiecare pacient. Am creat un serviciu personalizat, astfel încât, în momentul în care pacientul acuză dureri, noi schimbăm tratamentul din mers. Ne comportăm ca un centru de cercetare.

Astfel, rezultatele de excepție ne-au detașat de competiție și ne-au ajutat să ne creăm un bun renume în tratamentul herniei de disc fără operație, chiar și înafară. Stilul nostru de tratament se pretează pentru turismul medical. Fiind un serviciu de calitate, străinii sunt atraşi de serviciile noastre. Străinii şi persoanele care merg frecvent în străinătate şi care ar avea posibilitatea să meargă să se trateze la orice clinică din afară, totuşi aleg să vină la noi. În special vara avem un număr foarte mare de pacienţi români care lucrează în străinătate şi vin să se trateze în ţară, la noi, preţurile fiind mai mici decât în alte ţări.

Înafară de românii care lucrează în străinătate, cei mai mulţi pacienţi străini sunt din ţările nordice. Mai sunt şi cei care vin din ţări precum Austria pe firme de asigurări private. Serviciile noastre sunt recunoscute la nivel internaţional şi nu ne-a fost niciodată refuzată o asigurare

Câte clinici sub acest brand ați deschis în țară și unde? Ce planuri de extindere aveți?

În acest moment, sub brandul Bio Ortoclinic avem două clinici în București și două la Constanța. Vom continua planul de extindere anul viitor, prin deschiderea a încă două clinici în alte două orașe din țară. În anul 2020, dorim să extindem aria din domeniul recuperării medicale în ceea ce privește scolioza, prin dezvoltarea unor metode personalizate sub standard Bio Ortoclinic, plecând de la identificarea pacienților cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație și ajungând la noi metode de aplicare a aparaturii moderne în reducerea durerilor, la adulții cu scolioză.

Sunteti unic acționar al acestei afaceri. Ce dificultăți ați întâmpinat în creșterea acestei afaceri?

Marile dificultăți au venit pe linia recrutării de personal. Deficitul forței de muncă în domeniul medical este foarte mare și, implicit, acesta a dus la scumpirea serviciilor aduse de medici. O altă dificultate este identificarea și atragerea resurselor pentru dezvoltare. Următorul este, cred eu, concurența neloială a companiilor cu profil asemănător care plătesc angajatii cu salariul minim pe economie, pe hârtie, ca să evite plata taxelor la stat. AM SCOS DE AICI PARTEA CU CEC BANK

Anul 2019 a fost unul foarte dificil, plin de schimbări majore, precum implementarea unui proiect european, investițiile în clinica de la Constanța, trasarea unor noi direcții de management pentru a rămâne lideri de piață în ceea ce privește tratarea herniei de disc fără operație și pregătirea pentru deschiderea unei secții de pediatrie.

Care sunt cele mai importante lecții de business pe care le-ați învațat de-a lungul experienței dumneavoastră?

Ca antreprenor, am învățat că, e nevoie de o pauză ca să poți vedea lucrurile obiectiv. Apoi, trebuie să lucrezi cu cei mai buni, dacă vrei să ai succes! Și nu în ultimul rând, că e esențial să îți păstrezi calmul în cele mai dificile situații, pentru că întotdeauna există o soluție. Trebuie doar să o accepți.

 

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue