#makeithappen | Când omul sfințește locul. Povestea ZagaZaga Land, complexul turistic care a construit o deltă pe malul Siretului

Ioana Erdei 25/11/2019 | 10:48

Business Review continuă campania #makeithappen, în cadrul căreia publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Până acum, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review și CEC Bank își întăresc angajamentul de a fi prima sursă de informare și, respectiv, finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești. Campania #makeithappen continuă cu povestea ZagaZaga Land, o afacere de familie care a transformat malul Siretului într-o atracție turistică.

În urmă cu cinci ani, Camelia Dobrișan împreună cu fratele său, Eugen, și fiica acestuia, Ioana Francesca, o familie crescută de multe generații pe malul Siretului, și-au dorit să aducă un omagiu peisajelor din zona natală. Au găsit un loc mirific, la câțiva kilometri de orașul natal, respectiv în satul Doaga, situat la limita dintre județul Vrancea și Galați. Așa a luat naștere resortul ZagaZaga Land, un business de familie care face cunoștință turiștilor străini cu frumusețile pe care această țară de are de oferit. 

„Business-ul ZagaZaga, este un business de familie, și a fost dezvoltat din iubirea noastră față de Delta Dunării. Am vrut să aducem delta cât mai aproape de casă și am construit de la zero tot ce se vede astăzi, respectiv delta Siretului. Până anul trecut, nu existau canalele pe care vă puteți plimba, astăzi, cu bărcile, întreaga zonă fiind o mlaștină”, povestește antreprenoarea.

Valoarea totală a investiției  a fost de 10 milioane de euro. Banii au venit din două proiecte cu finanțare europeană, unul de 5 milioane de euro fără TVA, și unul de 2,5 milioane de euro. Diferența de 2,5 milioane de euro a fost finanțată din surse bancare, prin parteneriatul cu CEC Bank. „Fondurile din primul proiect au fost doar pentru partea de piscicultură. Am realizat ferma de sturioni, dragarea lacurilor și am construit canalele”, spune Camelia Dobrișan (foto dreapta).

După cinci ani, câteva zeci de mii de turiști le-au trecut pragul. „Clienții ZagaZaga au vârste cuprinse între 2 și 80 de ani. Am organizat, în acest an, multe teambuilding-uri. Putem să zicem că corporatiștii cu venituri peste medie preferă să își organizeze evenimentele la noi în complex. Nu putem să zicem un număr exact de clienți, cu siguranță au fost câteva sute de mii”, a adăugat femeia de afaceri.

 Cei mai multi clienți sunt din București, precum și din Vestul țării, mai puțin sunt cei din imediata apropiere, explică el. „Pentru toate celelalte activități din cadrul complexului, vin cei din județele limitrofe: Bacău, Vaslui, Brăila și Buzău”, spune femeia de afaceri.

Planuri de viitor

În opinia antreprenoarei, provocarea, pentru anul viitor, este să atragă cât mai mulți turiști străini, prin organizarea de festivaluri dar și prin campanii de publicitate. „În general, clienții noștri vin pentru trei, patru zile dar și avem foarte mulți care aleg să stea o săptămână. În 2019, am organizat trei concerte, respectiv Provincialii, Vama și Holograf, care s-au bucurat de un real succes.  

Tot în acest an, a avut loc și cel mai mare festival de blues din Romania, Focsani Blues Festival, la care a participat celebrul trompetist Arturo Sandoval”, povestește ea. Antreprenoarea spune că cea mai aglomerată lună este august, când ajung circa 20.000 de turiști. Întreaga afacere e susținută cu ajutorul a 60 de angajați. „Pentru 2020, intenționăm să angajăm circa 50 de oameni, asta pentru perioada de plin sezon”, spune femeia. 

Provocări, provocări

Camelia Dobrișan își dorește ca, în viitorul apropiat, să construiască crescătorii de pești, dar și capacități de procesare a peștelui pentru vânzarea produselor în restaurantele și magazinele proprii. „Ne dorim să dezvoltăm întreg complexul și să oferim servicii integrate. De asemenea, vrem să creștem capacitatea de cazare de la 200 de locuri, cât e în prezent, la 800 de locuri de cazare”, a explicat ea. 

„Vom dezvolta, în cadrul complexului, și componența de agroturism – vom amenaja o stână, o microfermă de animale cu iepuri, păsări, cai, și vaci, în care turiștii să poată participa efectiv la activitățile specifice. Avem deja o livadă de unde turiștii își pot culege mere, prune, caise, zmeură sau căpșuni”, a adăugat aceasta. 

Cea mai importantă lecție de business este răbdarea, spune femeia de afaceri. “Am învățat că este un business în care răbdarea este cel mai important lucru și am învățat și noi, ca antreprenori, să avem răbdare”, conchide antreprenoarea.

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue