#makeithappen! Când creditezi antreprenoriatul noii generații. Povestea lanțului de cafenele TETO

Anca Alexe 18/12/2018 | 11:18

În vara acestui an, Business Review a lansat Campania #makeithappen, în cadrul căreia, publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Pe parcursul anului 2018, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile, și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează afacerea, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review, împreună cu CEC Bank, își întăresc angajamentul să fie prima sursă de informare și finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești.

Campania #makeithappen continuă cu povestea TETO, un lanț de cafenele inaugurat în urmă cu doar o lună.

În urmă cu un an, doi tineri încă studenți, Dan Posea și Alexandru Poştoacă au creat un nou concept de cafenele cu care și-au propus să cucerească întreaga țară. Au deschis primele două unități  în București, urmând să inaugureze altele în Iași, Cluj, Timișoara și Sibiu. Dorința de a reuși ca antreprenori, viziunea și determinarea au fost principalele atu-uri cu care au pornit la drum. ”Știam exact cum trebuie să arate conceptul, ce echipamente ar trebui să ne cumpărăm și implicit produsele pe care doream să le comercializăm”, a declarant, într-un interviu acordat Business Review Dan Poșea.

Start-up-ul Teto a luat naştere în aprilie 2018, dar pentru că lucrările cu amenajarea locaţiei au durat mai mult, activitatea primei cafenele a început în noiembrie. Până atunci, tinerii au activat până acum pe piaţă prin intermediul unui bar mobil.

 

„Am terminat facultatea de Geografie, am lucrat timp de 6 luni într-o agenție de turism și am realizat că trebuie să muncesc pentru visul meu. Întotdeauna am fost atras de antreprenoriat, iar 2018 a fost anul în care am reușit să-mi duc la bun sfârșit toate proiectele”

Inițial, cei doi s-au gândit să dezvolte acest startup în containere, însă au descoperit repede faptul că un amplasament fix este mai puțin costisitor.

”Compania noastră este un coffee shop care vinde cafea și ceai de specialitate, prăjituri artizanale și în curând vom introduce gama proprie de fresh food and drinks”, explică Dan Poșea. ”Clienții sunt în principal tinerii sau corporatiștii cu venituri medii spre mari, care sunt pasionați de cafeaua de specialitate, apreciază produsele artizanale și sunt dispuși să plătească. Sunt oameni simpli, care vor să se bucure de moment și nu sunt interesați de locuri exclusiviste din București”, își descrie antreprenorul clienții. Cafeaua provine de la diverse prăjitorii locale, partea de fresh food & drinks este produsă în locația din Tineretului și cheesecake-ul este produs de brand-ul partenerei sale, The Slice.

Când știi că vrei să fii antreprenor

I-a reușit în antreprenoriat la 25 de ani, deși mărturisește că a cochetat cu acest concept cu câțiva ani înainte. ”Înainte să deschid Teto, eram student la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București și aveam un business în zona de online, respective un site prin care promovez România. Încă mă ocup și de acest business”, spune Dan Poșea.

Mărturisește că nu a avut experiență în această industrie, însă nu este o regulă pentru succes. ”Nu am pregătire în acest domeniu. Am terminat facultatea de Geografie, am lucrat timp de 6 luni într-o agenție de turism și am realizat că trebuie să muncesc pentru visul meu. Întotdeauna am fost atras de antreprenoriat, iar 2018 a fost anul în care am reușit să-mi duc la bun sfârșit toate proiectele”, povestește tânărul afacerist. Pasiunea pentru cafea, apetitul pentru provocări și abilitățile de leadership l-au determinat să riște într-un domeniu pe care nu îl cunoștea.

Munca și sacrificiul personal sunt cheia reușitei sale în business. ”A fost foarte mult de muncă și am fost conștient din start că trebuie să mă sacrific”, a explicat Dan Poșea.

Compania pe care antreprenorul a fondat-o are, în momentul de față, două cafenele în centrul Capitalei Tineretului și Unirii. Investiția se ridică la 100.000 de euro. Pentru 2019, Dan Poșea estimează că va ajunge la venituri de 100 de mii de euro.

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine March (II) 2024 Issue

The March (II) 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “BAT DBS Romania Hub: A Vibrant New Office For An Employee-Centric
Anca Alexe | 27/03/2024 | 17:32
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue