#makeithappen: Antreprenoriatul nu are vârstă: Povestea economistei care a ajuns, la 51 de ani, să aibă propria afacere

Ioana Erdei 20/12/2018 | 09:30

În vara acestui an, Business Review a lansat Campania #makeithappen, în cadrul căreia, publicația noastră își dorește să promoveze antreprenoriatul românesc. Pe parcursul anului 2018, Business Review a prezentat zeci de povești inspiraționale ale românilor care au transformat pasiunea, hobby-urile, și cunoașterea în business-uri de succes. Am prezentat poveștile din spatele afacerilor autohtone, indiferent de mărimea și domeniul în care activează afacerea, pentru că ne-am dorit să scoatem în evidență diversitatea și creativitatea mediului de business românesc. Prin această campanie, Business Review, împreună cu CEC Bank, își întăresc angajamentul să fie prima sursă de informare și finanțare pentru inițiativele antreprenoriale românești.

Campania #makeithappen continuă cu povestea cofetăriei Atelierul cu Bunătăți, care combină iscusința cofetarilor autohtoni cu rețetele belgiene sau franțuzești.

Antreprenoarea a cărei poveste Business Review a ales să o publice astăzi este dovada clară că antreprenoriatul nu are vârstă. La 51 de ani, după ce a fost peste 20 de ani doar angajat, respectiv economist la diferite firme, Anca Biro și-a luat inima în dinți și a inaugurat propria afacere, la sfârșitul acestui an. ”Am crezut mult timp că a avea un job îți oferă mult mai multă stabilitate și liniște. Probabil că așa și este, însă nu îți oferă și aceeași satisfacție”, a mărturisit Anca.

A cochetat cu această idee doi ani, până a avut curaj să treacă la fapte. Mamă a unui băiat de 25 de ani, Anca mărturisește că bucătăria a devenit pasiune în urmă cu mulți ani, însă doar visa să trăiască din asta. ”Când s-a lansat programul Start-up Nation am știut că aceasta este oportunitatea care mă va ajuta să îmi transform dorința în realitate”, a povestit antreprenoarea.

”Am crezut mult timp că a avea un job îți oferă mult mai multă stabilitate și liniște. Probabil că așa și este, însă nu îți oferă și aceeași satisfacție”

Când partenerul de viață devine partener în business

Mărturisește că nu ar fi reușit fără încurajarea și implicarea soțului ei.

El este cel care i-a scris proiectul și a ajutat-o în toate demersurile. Deși procesul a necesitat timp și efort, dosarul a fost aprobat iar CEC Bank este instituția de credit care i-a oferit, în numele statului, finanțarea de 40.000 de euro.

Ambițioasă și  perfecționistă, până la aprobarea proiectului, s-a încris la toate cursurile de cofetar de prestigiu, în care a investit și o mare parte din propriile economii. ”Timp de câteva luni am participat la mai multe cursuri și am făcut practică alături de cofetari belgieni și francezi. Acolo am învățat să creez propriile rețete”, povestește antreprenoarea.

A vrut să iasă din tipar și a reușit. Astăzi, cu cinci angajați, cofetăria sa este singura din Târgu Mureș care le oferă clienților prăjituri făcute după rețete internaționale. ”Părerea mea este că facem cel mai bun mousse de ciocolată sau cheesecake din oraș”, se mândrește Ana Biro.

Pentru că este o persoană extrem de pretențioasă, după cum o descrie chiar soțul ei, nu a făcut rabat la calitate și a investit în tehnică și tehnologie. A investit încă 60 de mii de euro din economiile familiei în echipamente.

Dacă la început nu a îndrăznit să viseze la mai mult, la nici două luni de la deschidere a prins gustul antreprenoriatului, iar ambițiile sale de extindere au început să se contureze. Asta deși business-ul nu a reușit încă să treacă pe profit. ”În a doua parte a anului viitor vom mai deschide o cofetărie cu laborator în Târgu Mureș. După estimările noastre, profitul va veni din luna aprilie a anului viitor”, a explicat Anca.

 

 

BR Magazine | Latest Issue

Download PDF: Business Review Magazine April 2024 Issue

The April 2024 issue of Business Review Magazine is now available in digital format, featuring the main cover story titled “Caring for People and for the Planet”. To download the magazine in
Ioana Erdei | 12/04/2024 | 17:28
Editor’s picks
Advertisement Advertisement
Close ×

We use cookies for keeping our website reliable and secure, personalising content and ads, providing social media features and to analyse how our website is used.

Accept & continue